DAGMENU info@poelaert.be / ANDERE RECEPTEN
 
 
JANUARI  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Konijn met kroketten en veldsla-rauw witloof en fruit (ananas-perzik)
Konijn met aardappelen en veldsla-rauw witloof en fruit (ananas-perzik)
gepocheerde kabeljauwfilets met aardappelen en prei-worteltjes in een vissausje
selderpuree met kalkoensaucissen
spaghetti
zalmfilet (in den oven) met tagliatelli en een groen sausje van postelein
Chop Suey met rijst
Stoofvlees met (gestoomde) worteltjes en rauwe witloofsalade en aardappelen
pizza
kalkoensaucissen met puree van spruitjes
beaufstuk met rode kool en aardappelen
mosselen met friet
wortelsoep / Konijn met aardappelen en veldsla-rauw witloof en kompot
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
Gebakken eendeborstfilet met kriekensaus en knolselderpuree
Kabeljauw "Meunière" met andijviepuree
Chop Suey met rijst
zalmfilet (in den oven) met tagliatelli en een sausje van postelein
paling in 't groen met frieten
stoofvlees met aardappelen en gekookte worteltjes en gestoofd witloof
kalkoensaucissen met spruitenpuree
gebakken scampi's met gewokte groenten en rijst
kalkoenbrochetten met puree van andijvie
kip met frieten en sla
steak met rode kool en aardappelen
witloof in hesp in de oven en aardappelpuree
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
stoofvlees met gestoofd witloof, worteltjes en aardappelen
rijst- en speltnoedels met asperges en zalm
spaghetti of pizza
ballekes met kriekensaus en puree van knolselder


prei en worteltjes in vissausje: neem een goede visbouillon (ev. en giet er nog wat witte wijn bij en laat 10min inkoken + voeg p+z toe). Laat de
>> kabeljauwfilets er 10min in pocheren. Giet wat bouillon af door een zeef = basis voor de saus. Voeg maizena toe en laat lichtjes koken, voeg boter toe
>> en room. Eventueel nog wat p+z. Voeg de gare groentjes toe: snijd de porei in fijne sneetjes en laat 2 min koken in wat water. snijd de wortels in
>>langere stukjes (overlangs) en laat gaar koken in wat water gedurende 5min.
selderpuree: laat stukjes groene selder (eventueel wat porei) en ajuin sudderen in wat water met een grbblokje. Plet de aardappelen en voeg er slaolie bij,
>> Voeg er de gare groentjes bij en plet het geheel. Voeg voldoende groentekookvocht toe. Eventueel op smaak brengen met herbamare-zout.
pizza: stoof eerst de champignons (p+z), de stukjes (gele+rode) paprika, spekblokjes en grove ajuin, zet dit mengsel apart en laat afkoelen. Stoof dan de
>> stukjes courgette, tomaat en blaadjes spinazie (p+herbamare), zet dit mengsel apart en laat afkoelen. Stoof wat look en tomaat samen en laat afkoelen.
>> neem nu de bakvorm, doe er bakpapier in en het deeg (gekocht pizzadeeg). Strijk er het mengsel champignon-paprika-ajuin-spekblokjes in.
>> Leg daarover het mengsel courgette-tomaat-spinazie. Strijk daarover het mengsel tomaat-look. Leg er stukken hesp overheen. Leg daarover schijven
>> tomaat. Bestrijk met gesneden kaas. Giet er een geklopt eitje overheen. 20min in oven van 190 graden.
wortelsoep: 1 ajuin, 1 appel, 1/2 kg wortelen, 1 soeplepel currypoeder, 2 grbblokjes (2 L water)

Kabeljauw Meunière: kruid de (ontdooide!) kabeljwauwfilets met p+z en rol ze in bloem. Bak ze aan in een antikleefpan in wat boter: 3 min op halfvuur
>> voor elke kant. Op het einde een halve citroen over uitpersen (Het sap mag niet uit de vis komen en de vis niet te doorbakken maken)
Chop Suey: worteltjes-ajuin-venkel-selder in stukjes en stoven in olijfolie. Prei-bamboescheuten-sojascheuten-pijpajuin op laatste toevoegen. Bak de
>> kalkoen- of kippeblokjes apart en voeg ze bij het groentemengsel, samen met een zakje Chop Suey-kruiden in 4dl water opgelost. Nog eventjes sudderen.


gewokte groenten: ajuin, selder, wortelen, venkel, sojascheuten, bamboescheuten, rode paprika, pijpajuin (in volgorde van toevoegen) + 1 grbblokje




gestoofd witloof: was het witloof en snij de kegel er uit. bak het 2min aan in een kom in wat boter of olijfolie. Strooi er wat suiker en muskaat over en laat 1min
>> karameliseren. Voeg wat water toe en laat 5min stoven.
zalm kruiden met p+z in geoliede ovenschotel (12min op 175 gr in oven). Kook noedels. Kuis en snij asperges in stukjes 3cm. Stoof een versneden ajuintje
>> en voeg de stukjes asperge toe + kruid met p+z. Stoof ze gedurende 3min (ev wat noedelkookvocht toevoegen) en blus met balsamico-azijn, voeg room
>> en noedelkookvocht toe, bijkruiden met p+z en voeg de noedels toe en stukjes zalm. Afwerken met basilicum-blaadjes.
FEBRUARI
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
beaufstuk met frietjes en kompot, veldsla-witloof-geraspte worteltjes-tomaat-craissonnette
Gestoofde kip of kalkoen met schorseneren in witte saus en aardappelen

Kalfsballekes met aardappelen en prinsesses in melksaus


gekapt met venkel-courgette-tomaat-selder in de oven en aardappelpuree
Poreipuree met kalfsstoofvlees
Gestoomde wortelschijfjes (met ajuintje), gekookte aardappelen, gebakken koraalvis(filets)
Spruitenpuree met gebakken kalkoen- en kalfssaucissen
parelhoen met rijst en rauwe groenten (witloof,wortels,tomaat) en fruit (perzik, kompot)
Brocollisoep. Alle overschotten
Lamsvlees(ragout) met aardappelen, (gestoomde) wortels&erwtjes, gestoofd witloof
Scampi-Selder-soep met aardappelpuree
Spaghetti
Mosselen met friet
gestoovde kalkoenbillen met aardappelen, boontjes, snijboontjes en kompot
gerookte en gestoomde zalm met tagliatelli
gebakken (kalfs)balletjes met gestoomde jonge worteltjes-erwtjes en aardappelen
beaufstuk (filet pur) met aardappelen en schorseneren in witte saus
Blinde (kalkoen)vinken, aardappelen, snijboontjes en rauwe groenten: wortels, witloof,veldsla
Gebakken koningskoraalvisfilets met puree van andijvie en gele paprikasaus
Spaghetti
Pompoensoep, Spruitjespuree met kalfskotelet
Scampi-Selder-soep met aardappelpuree
Kalkoensaucissen met spruitjespuree
zalmfilet met zuurkelsaus en jonge worteltjes en aardappelen
kalfsstoofvlees met puree van witte kool
Beaufstuk: Kruid de steak met p+z langs beide zijden. Neem een kleefpan en doe er bakboter op. Wacht tot de boter suddert en leg er de steak op
>> (neem grootte pan zodat de steak de ganse pan vult). Eerst vuur op vollenbak daarna minder. Steak van pan nemen indien klaar en blus de pan met
>> wildbouillon. Aanbaksel inroeren en voeg de gestoofde champignons toe = lekkere champignonsaus.
prinsessen koken in water tot gaar. Melksaus: bak boter lichtbruin aan in de kom, voeg melk toe, voeg muskaat en zout toe, breng tot kookpunt. Voeg prinsessen
>> toe. Ballekes: rauw kalfsgehakt, voeg 1 ei, peper en zout en muskaat en chapelure en tijm toe, kneden en mengen en rol de ballekes

alle groenten gaar koken,gehakt bakken met kruiden&ajuintje, alles in de geoliede schotel op 200gr, met tijm en broodkruimels op.
Wit van porei en 1 ajuin stoven (+beetje water) met grbouillonbl, mixen, bij puree voegen. Kalfsvlees aanbakken met peper/zout,stoven met ajuin en dragon

Spruiten en aardappelen samen koken met 2 groentebouillonblokjes, kookvocht houden, stoempen, slaolie en kookvocht toevoegen, ev. nog wat Herbamare
parelhoen aanbakken met p/z en 2u stoven met ajuin en bouillonblokje
1,5 l water, 1 kleine groene selder, 1 venkel, 1 ajuin, 2 kleine brocolli's, 3 à 4 grbouillonbl (1 / halve liter), 10min zachtjes sudderen, waterkers bijdoen, mixen.
Lamsragout: vlees aanbakken met lamsvleesmixkruiden,ajuin+wortel+selder+groentebouillonblokje+aalbesconfituur+tijm+rozemarijn + 2u stoven
stukjes selder+appel stoven met curry,water+witte wijn bij (+maizena+grbouillonblokje),10minuten inkoken,scampis+p/z, tomatenblokjes en room toevoegen
kalfs- en kalkoengehakt bakken met p/z en ajuin. Tomatenvlees en rode paprika sudderen tot gaar en mixen. Wortel- selder-blokjes gaar stomen. Basilicum.
1 groene selder (stengels), 4 porei (wit), 1 ajuin in stukjes, aanstoven,de gekuiste mosselen toevoegen en 5min koken. Frietjes: 4min-170C, dan 1min-180C
kalkoen aanbakken met p/z en stoven gedurende 1,5 uur met bouillonblokje en ajuin. (snij)boontjes stomen en gestoofd sjalot en bonnekruid toevoegen
sjalot stoven, room toevoegen, (gekookte) tagliatelli, stukjes gestoomde zalmfilet en rauwe gerookte zalm toevoegen en verse bassilicum, alles 3min stoven
kalfsgehakt prepareren met: peper-zout-muskaatnoot-gestoofde sjalot-broodkruimels. Wortels en erwtjes 5min stomen met ajuintje bij. Peterselie+bieslook.
witte saus: koude melk en zout-maizena-kruidnoot toevoegen, tot kook brengen al roerend, wat vocht van de schorseneren toevoegen. Peterselie+bieslook
In stoomkom: Blinde vinken aanbraden met p/z,ajuin bij snijden, geconcentreerde tomatenpuree bij, water toevoegen (half ondergedompeld),10min stomen.
Gele paprikasaus: sjalot stoven, klein beetje water bij, 1 grbouillonblokje en gesneden gele ontvelde paprikastukjes, alles stoven tot gaar en mixen
Andijviepuree: andijvie wassen, 4 min in stoomkom, vocht verwijderen. Toevoegen bij geplette aardappelen, samen met slaolie, rijstmelk, muskaat en zout.
Pompoensoep: 1 kleine pompoen, 1 kleine knolselder, 1 wortel, 2 ajuinen, 4 grbouilbl, stukjes tijm, 2 (te verwijderen) laurier. 10m sudderen, 1 rode paprika
Info hoeveelheden vr 4 personen: 1 groene selder, 2 appels, 1L water, 25cl witte wijn, 1+1/2 grbouillonblokje, 8 reuzezoetwatergarnalen p/persoon,20cl room

zalmfilets+p/z 12 min in hete oven 175gr. Zuurkelsaus: 2 handvol verse zuurkelblaadjes stoven in olijfolie, maizena en 2dl room bij, kruiden met p/z/muskaat
Wittekoolpuree: witte kool in reepjes 10min stomen. Gekookte aardappelen stoempen, slaolie en rijstmelk en Herbamare en de witte kool toevoegen
MAART
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Gestoovde kalkoenfilet (coeur de filet), aardappelen, snijbonen, rauw witloof, geraspte wortels
cordon blue met poreipuree
Brocollisoep, Beaufstuk (Filet pur) - friet
Konijn met aardappelen en veldsla, perzik (uit blik), geraspte worteltjes en rauw witloof
Witloof, selder, venkel met hesp in den oven
Zalmstukjes met romige tagliatelli
gekapt met courgettes in de oven en aardappelpuree
kalfskoteletten met spruitenpuree
lamsragout met gestoomde wortels/erwtjes en gestoofd witloof en aardappelen
spaghetti
Zalmfilet met zuurkelsaus en worteltjes en aardappelen
Fazantenfilet met aardappelen en rauw witloof en geraspte worteltjes en veldsla
Beaufstuk met schorseneren in witte saus en aardappelen
kalkoensaucissen met rode kool en aardappelen
Kalkoenbrochetten+kippeschnitzel, rijst en perziken, rauw witloof-worteltjes-komkommmer-sla
Gebakken zonnevisfilets met aardappelen/rijst en rauw witloof-komkommer-knolselder-sla-perzik
seldersoep met zoetwatergarnalen en aardappelpuree
Gebakken scampi's met currysaus (van gisteren) en aardappelpuree
Gestoofde parelhoenfilet met aardappelen en perzikkompot en rauw witloof
Stukjes zalmfilet en gerookte zalm in tagliatelli met roomsaus
lamskotelettenragout met aardappelen en gestoomde worteltjes-erwtjes en gestoofd witloof
kalkoensaucissen met poreipuree
kalfskoteletten met spruitjespuree
Spaghetti
Zalm met fijne kruiden en aardappelpuree
Vol-au-vent met aarappelpuree en rauw witloof en perzik
blinde (kalkoen)vinken in tomatensaus met aardappelen en snijboontjes
zonnevisfilet met aardappelen en worteltjes met erwtjes
fazantenfilet en kalkoenfilet met preipuree
kalkoenfilet met rijst en rauw witloof+worteltjes en perzik
stukjes zalmfilet en gerookte zalm in tagliatelli met room
Kalkoenfilet aanbakken met p/z, water toevoegen met 1 grbouillonblokje en 1 dikke ajuin, 1 uur laten sudderen
cordon bleu (bij beenhouwer: kaas en hesp omwikkeld door lapje varkensvlees, gewoon in de pan bakken)
Brocollisoep: 2L water, halve groene selder, 1/4de knolselder, 1 ajuin, 1 venkel, 1 brocolli, 4 grbouillonblokjes
Konijn: aanbakken met p/z en 1 dikke ajuin, beetje water en 1 pot wildfond, aalbessenconfituur, tijm en laurier, 1uur stoven.Op einde scheut azijn toevoegen
witloof, groene selder en venkel (afzonderlijk) gaar koken in water. Kom insmeren met olijfolie. Groenten toevoegen en stukjes hesp. Witte saus met kaas erbij.
Zalmfilets 12min in oven (185gr). Sjalot stoven, room+beetje visbouillon bij. Gekookte tagliatelli, stukjes rauwe gerookte zalm, zalmfilet en bassilicum bijdoen
kalkoen/kalfsgehakt bakken met p/z/ajuin. Stukjes courgettes/venkel/groene selder gaar koken (apart). Schotel invetten, groenten+vlees toevoegen >>
>>in. Kaasof broodkruimels opstrooien en olijfolie overdruppelen. 15 min in de oven op 190 gr.

blokjes groene selder/wortel/bloemkool/rode paprika gaar stomen (apart). Tomatenpureeconcentraat mixen met de paprika. Gebakken gekapt en groentjes bij.
Zalmfilet instrijken met olijfolie en p/z op en 12min in oven aan 175gr. Zuurkelblaadjes stoven in olijfolie, room toevoegen en muskaat/zout. Worteltjs stomen
Fazantfilet aanbakken met p/z en ajuintje, water toevoegen en 1 grbouillonblokje, laten stoven.
Witte saus: maizena toevoegen aan koude sojamelk, laten koken al roerend en muskaat/zout of Herbamare toevoegen. Schorseneren (+beetje sap) toev.>>
>>Bieslook en peterselie overstrooien // Rode kool versnijden+samen evenveel gesneden appels 20 min in stoomkom (stand 2). Sjalotje stoven en bij mengen

Bij rauwe groentjes, steeds bieslook en peterselie bij versnijden
stukjes selder en appel aanstoven mt currypoeder, water bij en de helft witte wijn+beetje maizena+grbouillonbl, 10min inkoken, garnalen-tomaat-room bij

Parelhoenfilet aanbakken met p/z en ajuin,water toevoegen en grbouillonbl en laten sudderen tot gaar. Witloof snijden, mayonaise bij en snipper-peterselie
sjalot stoven,room toevoegen, laten opkoken en (gekookte) tagliatelli toevoegen samen met stukjes zalmfilet en gerookte rauwe zalm en blaadjes basilicum
lamskoteletjes aanbakken met lamsvleesmixkruiden,ajuin,wortel,selder,tijm,marjolein,aalbessenconfituur,grbouillonbl en water toev. Laten gaar stoven.
poreipuree: wit van porei en een ajuin 10min laten sudderen (stoven) in wat olie, beetje water en grbouillonbl toevoegen. Alles mixen en dan bij puree doen

>>VISBOUILLON MAKEN:
bij visbouillon maizena toevoegen, roerend op kookpunt brengen, sojaroom toevoegen en fijngehakte kruiden: bieslook+peterselie+dille+dragon
tip voor rauw witloof: snijd een kegel uit de onderkant, snij de witloof in zeer fijne schijfjes, meng met mayonaise (mosterdsaus) en wat fijne peterselie
blinde vinken aanbakken met p/z en ajuin, water toevoegen en geconcentreerde tomatenpuree, 15min in stoomkom op meest gesloten stand

wit en beetje groen van porei stoven in wat olijfolie en water en 1 grbouillonblokje. Fijnmalen met mixer en bij aardappelpuree voegen
APRIL
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Eendeborstfilet met puree van knolselder en een abrikoossausje
Kabeljauwfilet en zachte spinazie (aubergine-spinazie-tomaat-groene curry) en aardappelen
Lamskoteletjes met worteltjes-erwtjes en gestoofd witloof en aardappelen
appel-wortel-soep
Spaghetti
zalm op een bedje van asperges en aardappelen
kervelsoep+Beaufstuk met friet enrauwe groentjes (sla-geraspte wortels-tomaat-witloof-bieslook)
Eendeborstfilet met kriekensaus en puree van knolselder
Fazantfilet met aardappelen en perzik, sla, rauwe worteltjes en snijboontjes
vol-au-vent van kalkoen (met balletjes) en aardappelpuree en sla-worteltjes-tomaat-craisson
Zalmfilet met aardappelen en zuurkel-spinazie in roomsausje en (gestoomde) worteltjes
ossetong in madeirasaus met aardappelpuree en sla-komkommmer-craisson-tomaat-knolselder
kalkoensaucissen met aardappelen en "spinazie-courgette-tomaat-ensemble"
friet met beaufstuk en sla-worteltjes-tomaat en mosterdsausje met peterselie-bieslook
(gerookte en gewone) zalmfiletstukjes in tagliatelli met roomsaus
eendeborstfilet met perziksausje en knolselderpuree
Blinde kalkoenvinken met aardappelen en bloemkool-groene selder-venkel in tomatensaus
gebakken balletjes van kalfsvlees met spruitenpuree
zalm op een bedje van asperges met gepcheerd eitje en aardappelen
gestoofde lamshespesneetjes met gestoofd witloof, worteltjes en erwtjes, en aardappelen
Kervelsoep, Spaghetti
Filet pur met rauwe groenten (sla-worteltjes-tomaat-komkommer) en aardappelen
kalkoenbrochettes en kippeburgers met rijst en rauwkost (sla-worteltjes-tomaat-komkommer)
blinde vinken met aardappelen en bloemkool en snijbonen
Zalmfilet met aardappelen en zuurkel-spinazie-saus
appelcake zonder gist-eieren-tarwebloem
kalkoenbrochesttes met aardappelpuree en rauwe groenten (sla-tomaat-komkommer)
Warm witloof en asperges met gebakken gerookte zalm
Konijn met friet en rauwe groenten (sla-tomaat-komkommer)
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
Abrikozen pellen en versnijden in witte wijn,10min laten sudderen, mixen, citroen toevoegen
Aubergines in schijfes snijden-zouten-droogdeppen en in stukjes snijden, aanstoven. Spinazie toevoegen, op laatste ontpelde tomaatstukjes erbij, roeren.

1/2 kg wortels, 1 appel, 1 ajuin. Alles versnijden in kom water, currypoeder toevoegen en 1 grbblokje 10 min sudderen, mixen.
pel en snij de asperges in stukjes 2,5cm. Stoof ze 6min in boter met p+z, daarna blussen met wijnazijn en room. Serveren met gepocheerd eitje,
>> rauwe zalm (zowel gewone als gerookte, elk eventjes in de oven van 160gr) en een sneetje gandaham, overstrooien met bieslook
Kervelsoep(2,5 L): 2ajuinen, 4 stekken witte selder, 1 prei, 2 courgettes (of 2aardappelen), 4grbblkje, 2 bosjes kervel. 10min sudderen, Mixen, Opdienen:room
Kriekensaus: bak 1 eendeborstfilet aan (voor braadvet). Voeg toe aan het braadvet: 2 suikerklontjes,1sjalot. Blus met rode wijnazijn en creme de cassis.
>> voeg het sap van 2 potten opgelegde krieken toe en 1 lepel honing. Laat 10 min inkoken, Doe er maizena (opgelost in wat water) bij en de krieken.
>> eendenfilet kruiden met p/z en 10min bakken aan de zijde met vetlaag, 7 min aan de andere zijde
blaadjes zuurkel en spinazie aanstoven met maizena-zout-muskaat tot gaar, room roevoegen, peper. Worteltjes zorgen voor de zoete smaak

Stoof de courgette-stukjes gaar in pan met olijfolie. Voeg spinazie toe, later de tomaatstukjes. Stoof alles (samen) gaar met wat zout-muskaat-peper.
Kook de tagliatelli gaar. Zalmfilet in hetelucht-oven 180gr - 12 min. stoof 1 sjalot. voeg de tagliatelli toe. Voeg Alpro sojaroom toe. Kruiden met peper.
>> Voeg de zalmfilet in stukjes toe, ook stukjes rauwe gerookte zalm, en blaadjes bassilicum. Roerbak nog 3 minuutjes.
Perziksaus: 3 perziken in stukjes, 20ml witte wijn bij en 10min laten inkoken, mixen. Afwerken: 2 soepl suiker+1 soepl lemon curd+goede scheut peche likeur
groenten in stukjes, selder+venkel+bloemkool (later toeveogen) gaar koken. Vinken aanbakken met p+z, water+ajuin+tomatenconc. toevoegen, 10min stomen
balletjes prepareren: zout+peper+muskaatnoot (of gehaktkruiden), oud brood verkruimelen, gestoofd ajuintje bij. Kneden en balletjes rollen.
ei pocheren: kook water met scheutje azijn en wat zout, verlaag vuur (geen luchtbelvorming), lichtjes roeren in water en ei uit potje laten glijden met kolk mee
lamsvlees aanbakken met zout+lamskruiden, water toevoegen, 5 wortels+2ajuinen+4 st witte selder, tijm, 2 grbblokjes, 2 eetlep aalbessenconfituur. 2u stoven
2L kervelsoep: wit van 1 prei, 2 ajuinen (of 1 dikke), 4 stengels witte selder, 1 dikke courgette (of 2 aardappels), 4 grbblokjes. Groenten aanstoven, 2L water
>> toevoegen+bblokjes, 10 minuten laten sudderen, 2 bosjes verse kervel toevoegen en alles mixen.
rauwkost-sausje: neem mosterdvinaigrette (De Rit) en voeg wat sojaroom toe. Versnij er veel bieslook (en wat peterselie en kervel) in. Roeren.
Meng de gare bloemkool in de tomatensaus. Voeg bij gare snijboontjes wat bieslook/bonekruid en gestoofd sjalotje toe. Opdienen met bieslook en peterselie!
Zalmfilet in geoliede ovenvaste kom, kruiden met peper en zout en overgieten met wat olie, 12min in de heteluchtoven op 180 graden.
250gr speltbloem+150gr rietsuiker+4 soeplepels gesmolten Vitelma boter+10 gr bakpoedr+2dl lauw water+2 jonagold appels in stukjes.
>>alles goed mengen. Vuurvaste kom insmeren met boter, deeg erin en in de oven 40min op 180gr (boven+onderwarmte). Rijzen gebeurt door de warmte.
stoof (witte) asperges in wat olijfolie met p/z, voeg gesneden witloof+1sjalot toe. Kruid met p/z. Na afzetten vh vuur, mengen met garnaaltjes.
>> vinaigrette: mix 3 sl slaolie+1sl citroen+2sl sojaroom+1sl tomatoketchup+vitelma. Gerookte zalmfilet 2 uur in melk leggen (onttrekt zout), dan kort bakken.
Konijn: billen aanbakken met p/z/maizena, blussen met wildfond en water, 2ajuinen+tijm+laurier+bessenconfituur. 1 uur sudderen, scheut azijn op het laatste
stukjes courgette stoven tot plat-gaar, spinazie toevoegen(+scheut water), laten stoven, muskaat-peper-zout en op het laatste de stukjes tomaat.
MEI
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
gewokte groenten met kalkoenblokjes en rijst (met ananas en zoetzure saus)
struisvogelsteak met bloemkool in bechamelsaus en aardappelen
zalm op een bedje van asperges met gepocheerd eitje, aardappelen
spruitenpuree met gebakken kalkoenfiletstukjes
struisvogelsteak met rijst en rauwe groentjes (sla-tomaat...) en fruit (opgelegde peer-perzik)
kalkoenfilet met kroketten en champignonsaus en worteltjes-erwtjes-princessebonen-bloemkool
stukjes zalmfilet en gerookte zalm in tagliatelli met room
gehaktballetjes met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
kabeljauwfilet met worteltjes en aardappelen
kalkoenbrochettes met gebakken aardappelen en sla-tomaat-komkommer
lamskoteletjes met worteltjes-erwtjes, gestoofd witloof en aardappelen
spaghetti
blinde vinken in tomatensaus met bloemkool en aardappelen
blinde vinken met aarappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
gebakken kalkoensaucissen met rode kool en aardappelen
kalfsstoofvlees met puree van witte kool
zalm op een bedje van asperges met gepocheerd eitje met aardappelen
friet met beaufstuk en sla-tomaat
rundstong in madeirasaus met aardappelpuree en rauwe groentjes (sla-komkommer-tomaat)
Scampi-Selder-soep met aardappelpuree
rijst- en speltnoedels met asperges en zalm
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
kalkoen(filet)gebraad met worteltjes-erwtjes en aardappelen
kalfsgehaktballetjes met sla (+rauwe groenten) en aardappelen
blinde vinken (kalkoen) in tomatensaus met bloemkool en aardappelen
spaghetti
kalkoenbilletjes met rijst en gestoomde wortels en sla-fruit (perzik)
zalm op een bedje van asperges in roomsaus met gepocheerd eitje, aardappelen
kabeljauwfilet op een bedje van worteltjes-porei in room-wittewijn-mosterd-saus
kalfsstoofvlees met puree van witte kool en rauwe sla-geraspte worteltjes
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
Groentblokjes wokken: 6 wortels,1 venkel, 1 ajuin, 1/2selder+2grbblokjes, (op het laatst:):sojascheuten,pijpajuintjes,1rode paprika. Kalkoenfiletblokjes+ajuin.
witte saus: smelt wat alpro-boter, voeg maizena en wat sojamelk toe, warm en roer alles goed en voeg nog genoeg sojamelk toe. Kruiden met herbamare.
asperges schillen en in stukjes van 2 cm snijden. Aanbakken in olijfolie met p/z gedurende 5 min. Blussen met wat balsamico-azijn, sojaroom toevoegen
>> eitje pocheren, zalmfilet garen in de heteluchtoven. Asperges op bord, daarop eitje, daarop stukjes zalmfilet, kruiden met peper-peterselie en bieslook.
















stukjes asperges (1cm) met (1)versnipperde ajuin 5min stoven in olijfolie. Voeg wat kookvocht van noedels toe en laat 10min sudderen. Voeg 100ml room
>> en nog wat kookvocht toe en breng op smaak met p/z/beetje muskaat. Doe er de gekookte noedels bij, bassilicum en bieslook. Met zalm (10min in oven)
JUNI    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
beaufstuk (filet pur) met friet en rauwe groenten (sla-tomaat-komkommer-bieslook)
rundstong in madeirasaus met aardappelpuree en rauwe groentjes (sla-komkommer-tomaat)
zalm op een bedje van asperges in roomsaus met gepocheerd eitje, aardappelen
blinde vinken in tomatensaus met bloemkool, snijboontjes en aardappelen
gewokte groenten met gebakken kalkoensneetjes en rijst met zoetzure saus
gebakken eendeborstfilet met perziksaus en selderpuree
beaufsteak (filet pur) mat aardappelen en rauwe groenten (sla-tomaat-komkommer-wortels)
kabeljauwfilet op een bedje van worteltjes-porei in room-wittewijn-mosterd-saus
spaghetti
zalm op een bedje van asperges in roomsaus met gepocheerd eitje, aardappelen
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
blinde vinken in tomatensaus met bloemkool, bieslook en aardappelen
gewokte groenten met gebakken kalkoensneetjes en rijst met zoetzure saus
kabeljauw met tomatenvinaigrette en aardappelpuree
schotelvan courgette+venkel-ajuin-selder+gehakt in de oven met aardappelpuree
spaghetti
konijn met frieten en sla en abrikozenkompot
Filet pur of stuisvogelsteak met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
zalm op een bedje van asperges in roomsaus met gepocheerd eitje, aardappelen
kalkoenbrochetten met ajuin en sla en aardappelen
kalfskotelet met aardappelen en sla-tomaat-bieslook en perzik
gestoofde zoetwatergarnalen met gewokte groenten (wortel-selder-venkel-paprika-ajuin) en rijst
kalfsstoofvlees met puree van witte kool
zalm op een bedje van asperges in roomsaus met gepocheerd eitje, aardappelen
kalkoenmignonette, gebakken aardappelen en rauwe groenten (sla-tomaat-erwtjes-knolselder)
gebakken zonnevisfilet met andijviepuree en een sausje van gele paprika
blinde vinken in tomatensaus met groene selder en courgetteblokjes en aardappelen
spaghetti
beaufstuk met aardappelen en sla
kriekenconfituur




gewokte groenten: wortels, selder, ajuin, venkel, sojascheuten, rode paprika en pijpajuintjes (+ 2 grbouillonblokjes)
selderpuree: groene en knolselder 15 min in stoomkom, dan mixen en bij de aardappelpuree voegen, kruiden met herbamare>>
>>eendeborstfilet kruiden met p+z, 10min aanbakken aan de velzijde, 5 min aanbakken aan de andere zijde. 5min wachten en snijden.
>>perziksaus: schil 3 rijpe perziken en snij ze in stukjes. Voeg 20ml witte wijn toe en laat 10 min inkoken. Mix het geheel. Voeg 2 soeplepels rietsuiker toe,
>> 1 soeplepel "lemon curd" en een scheut peche likeur. Roeren.


blinde vinken aanbakken in olijfolie met beetje p+z, gesneden ajuin toevoegen, geconcentreerde tomatenpuree, water, grbouillonblokje. 10min stoomkom.

pel+ontpit 2 tomaten, schil 1 citroen snijd vruchtvlees in blokjes en vang sap op. Meng citroensap+slaolie+tomaten+kappertjes+stukjes citroen+petereslie>>
>> koriander+peper en zout. Overgiet de gebakken kabeljauw met de vinaigrette. Met aardappelpuree






kruid de zoetwatergarnalen met p+z, stoof ze aan in olijfolie met een sjalotje en wat witte wijn



sausje: stoof stukjes gele paprika in olijfolie met 1 gesneden sjalotje en 1 grbouillonbl gaar, mix alles goed tot een vloeibaar sausje..
snijd de stengels van de groene selder in stukjes van 1 cm en stoom ze gaar in stoomkom (8min). Idem met blokjes courgette (4 min stomen)


breng 1kg ontpitte krieken aan de kook, samen met 700gr suiker, sap van een halve citroen en 1 zakje PEC-plus (25gr). Laat 3minuutjes koken + doe in potten
JULI
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
jonge duifjes met aardappelen en rauwe groenten (sla-tomaat-knolselder-bieslook)
gebakken scampi's met gewokte groenten en rijst
puree van spinazie en beaufstuk
kabeljauw met tomaten-kruiden-vinaigrette en aardappelpuree
eendeborstfilet met knolselderpuree en een perziksausje
gebakken forel met aardappelpuree en tomaten-kruiden-vinaigrette
spaghetti
vissoep met aardappelpuree
spinaziepuree met kalkoenfilet
saucissen met jonge aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
Gebakken kabeljauwfilet met tomaten-kruiden-vinaigrette en aardappelen
kalfsballekes met aardappelen en gestoomde worteltjes-erwtjes en (verse) appelkompot
spaghetti
zalmfilet (in de oven) met aardappelen en prinsesseboontjes en sla
schapenkoteletjes met prinsesseboontjes, worteltjes&erwtjes, gestoofd witloof en aardappelen
vissoep met aarappelpuree
kalkoenbrochetten met prinsesseboontjes en aardappelen
kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
courgettes met gekapt in den oven, tomatensaus en aardappelpuree
mosselen met friet
(gewone en gerookte) zalmfilet op een bedje van asperges met gepocheerd eitje, aardappelen
Blinde vinken met prinsessen en courgette en aardappelen
Alle overschotten
kalfsstoofvlees met andijviepuree
Beaufstuk met sla en aardappelen
gekapt-prinsessen-selder-ajuin-courgette in tomatensaus met aardappelen
Lamskoteletjes in stoofpotje met worteltjes-erwtjes, zelfgemaakte kompot en aardappelen
varkensribbekes (en kalkoenstukken) met worteltjes-erwtjes en aardappelen en mosterd
mosselen met friet
vissoep met aardappelpuree
overschot
duifjes aanbakken in olijfolie met p+z. Overgieten met wat water, 1 grbouillonblokje bij en een gesneden ajuin. 25 min in stoomkom op stand2.
scampi's aanbakken in olijfolie met sjalot en p+z enovergieten met 20 cl witte wijn.4min stoven. Groenten:ajuin-selder-wortel-venkel-pijpajuin-rode paprika
vinaigrette: citroen schillen en in blokjes snijden. Slaolie toevoegen, p+z en roeren. Gesneden koriander, peterselie en kervel toevoegen>>
>> gesneden tomatenblokjes en kappertjes toevoegen. (1 citroen, 1 tomaat per persoon). Overgiet de gebakken kabeljauw met de vinaigrette
perziksausje: schil en versnij 2 perzikken, laat sudderen, voeg wat suiker toe+likeur pêche+?
forel kruiden met p+z aan buitenkant, binnenin ook p+z en instrijken met mosterd, goed aanbakken aan beide zijden
vissoep: stoof de stukjes ajuin+groene selder aan en blus met 1/3 witte wijn en voeg 1/1 goede visbouillon (zelf gemaakt of uit een pot) en beetje COURT-
>> kruidenvisbouillon toe en tijm en laurier. Voeg wat later courgetteblokjes toe.en laat 10min inkoken. Voeg de zoetwatergarnalen en visrolletjes toe,
>> samen met de versneden tomatenblokjes. Breng op kookpunt en zet dan vuur af, laat nog 10min staan en breng ev. op smaak met p+z.
kalkoenfilet: aanbakken met p+z, ajuintje versnijden en toevoegen, wat water en een grbblokje en 1uur laten sudderen.



prinsesseboontjes: 4min in stoomkom, sjalotje stoven en toevoegen, bonekruid toevoegen




snij de courgettes half door en ontpit. Kook ze halfgaar in water. Bak de kalkoengekapt met p+z en ajuintje. Meng na het bakken versnipperde kruiden er door
>> heen (marjolein+tijm). Vul de courgettes op met het gekapt. Overstrooi met kaas, 15min in de oven aan 180gr. Tomatensaus: maak eerst groentebouillon:
>> kook in wat water groene selder en ajuin. gebruik het vocht om te mengen in de tomatenpuree (doosje). Meng met versnipperde basilicum+tijm+marjolijn
prinsessen stomen, gestoofd ajuintje toevoegen en bonekruid. Courgette in blokjes snijden en kort laten koken in water.

Snij selder in stukjes en stoom gaar. Stoom de prinsessen gaar. Kook de courgette in blokjes gaar. Maak een grountebouillon klaar: kook 10min ajuin
>> -selder- worteltjes in wat water. Pel en ontpit de tomaten. voeg er de bouillon bij, p+z en mix. Voeg basilicum en alle groenten toe. Bak nu het gekapt
>> met p+z en een ajuin. Voeg dit toe in het geheel van groenten en tomatensaus.

Stoom de varkens(of kalkoen-)ribbekes 20 min in stoomkom (stand 2) volledig ondergedompeld in water, met groene selder - ajuin en 1 grbouillonblokje bij.
AUGUSTUS

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

beaufstuk met sla-tomaten en aardappelen
blinde vinken met aardappelen en boontjes-courgette-venke-ajuin in tomatensaus
zalmfilet in de oven met (gekookte) worteltjes, een zuurkelsausje en aardappelen
gekapt-boontjes-courgette-venkel-ajuin in tomatensaus en aardappelen
(gewone en gerookte) zalmfilet op een bedje van asperges met gepocheerd eitje, aardappelen
gebakken zalmfilet met snijboontjes, sla en tomaat en kruiden (bieslook-...), aardappelen
puree van witte kool met kalfsstoofvlees
struisvogelbeaufstuk met aardappelen en sla-tomaten
blinde vinken met aardappelen en prinsessen-courgettebolkjes in tomatensaus
parelhoen met aardappelen en (zelfgemaakte) kompot en sla-tomaat
puree van witte kool met tong in madeirasaus en sla-tomaat
(gewone en gerookte) zalmfilet op een bedje van asperges met gepocheerd eitje, aardappelen
kalkoenbrochettes met snijboontjes en aardappelen en sla-tomaat
kalfsstoofvlees met puree van andijvie
mosselen-friet
gekapt met courgetteblokjes-boontjes in tomatensaus en rijst
vissoep met aardappelpuree
beaufstuk met aardappelen en sla-tomaat-komkommer-bieslook
jonge duifjes met snijbonen en aardappelen
konijn met puree van witte kool
kalkoenrolletjes (met spek rond) en aardappelpuree van rauwe spinazie
schotel in de oven met tomaat-venkel-courgette-gekapt-ajuin-kaas (tijm-marjolein)
gebakken eendeborstfilet met puree van witte selder en een perziksausje
parelhoen met aardappelen en (eigen) kompot en sla-tomaat
rundstong in madeirasaus met aardappelpuree en sla
vissoep met aardappelpuree
vissoep met aardappelpuree
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
schotel in de oven met tomaat-venkel-courgette-gekapt-ajuin-kaas (tijm-marjolein)
gewokte groenten met rijst en gebakken scampi's en gebakken stukjes kalkoenfilet
puree van andijvie met tong in madeirasaus













Vissoep: stoof de gesneden porei (1 porei), selder (1 witte sleder) en ajuin (2 ajuinen) aan in wat olijfolie. Voeg wat visbouillon toe (2dl) (maak zelf bouiilon,
>> of neem er uit bokaal) en wat witte wijn (1dl). Voeg 3 koffielepels court-viskruiden toe en wat peper-zout en 1 laurier en 2 tijmtakjes. Laat het geheel
>> 7min inkoken, voeg dan de courgetteblokjes (+wat peper+zout) toe en water tot alles ondergedompeld en laat nog 3min inkoken tot groenten gaar.
>> voeg dan de (ingevroeren) sollekes en reuzezoetwatergarnalen toe (onderdompelen) en daarop de (4) tomaten in blokjes gesneden (+ kruiden met p+z )
>> Breng geheel tot kookpunt en zet dan vuur af en laat dan staan tot vis gaar.
duifjes: aanbakken in stoomkom met p+z, water toevoegen tot ondergedompeld, 2 gesneden ajuinen, 1 grbblokje, 25min stomen op stand 2
konijn aanbakken met p+z, ondersoppen met wildbouillon (pot) en water, 2 gesneden ajuinen, 1laurier,2tijm,4 eetlepeles aalbessenkonfituur,
>> 30 to zachtjes 60min laten stoven, op laatste scheutje azijn bij en dikken met maizena.
puree van rauwe spinaziegekookte : aardappelen pureren, slaolie toevoegen, muskaat en zout en rijstmelk, en rauwe spinazie in fijne stukjes gesneden
schotel in de oven: snij groenten in bblokjes-stukjes. Kook de courgetteblokjes 3 min in water tot gaar, de venkelstukjes 7min. Laat uitlekken en doe deze in
>> ingevette ovenschotel. Strooi er de tomatenstukjes overheen. Bak het gekapt met p/z en 2 ajuintjes. Strooi over de groenten en meng er versnipperde
>> tijm en marjolein doorheen. Overstrooi met kaas (of broodkruimels). Wat olijfolie overgieten. 25min in de oven op 180C.




gewokte groenten: selder-ajuin-wortel-venkel-rode paprika-sojascheuten-pijpajuin + 1,5 blokjes groentebouillon
SEPTEMBER

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

uitgebeende lamsschouder met aardappelen en kompot, wortels+erwtjes, gestoofd witloof
uitgebeende lamsschouder met aardappelen en kompot, wortels+erwtjes, gestoofd witloof
Bloemkoolcurry met rijst
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
filet pur met rode kool en aardappelen
stoofpotje van zeewolf met venkel en mierikswortel
kalkoenbillen met zelfgemaakte kompot en sla en aardappelen
Konijnbillen en -ruggen puree van andijvie en aardappelen
Kalkoenmignonette met rijst en zelfgemaakte kompot en sla
kalfslapjes en kalfskotelettes met groene kool en aardappelen
forel (met wortel-prei) in papillons (ziverpapier) in de oven met rijst
bintjes van kalkoen met aardappelen en worteltjes-erwtjes
gekapt-boontjes-courgette-venkel-ajuin in tomatensaus en aardappelen
Bloemkoolcurry met rijst
kalkoensaucissen met rode kool en aardappelen
kalkoen-spek-rolletjes met rijst, kompot en perziken en sla
gebakken kabeljauwfilet met aardappelen en gestoofde andijvie
kalfslapjes en kalfskotelettes met groene kool en aardappelen
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
Konijnebillen met puree van witte kool
kalfsballetjes met rijst en sla
blinde vinken met puree van porei
gebakken zalmfilet met tagliatelli en kruidensausje
kalfsstoofvlees met puree van andijvie
kalkoen saucissen met gestoofde courgette, worteltjes, sla en aardappelen
mosselen met friet
kalfsballetjes met worteltjes, sla, courgette en aardappelen
lasagne
Kalkoenchipolata's met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
konijnebillen met friet, zelfgemaakte kompot en sla
Bloemkoolcurry: Was en snij de bloemkool en brocolli in stukjes. Kook de bloemkoolstukjes gedurende 10min in wat water (voeg 1 grbouillonbl toe).
>>Voeg na 5min koken de brocollistukjes toe. Giet alles af en bewaar het kookvocht (de bouillon). Stoof wat ajuin apart gaar. Bak de stukjes kalkoen aan
>>en kruid p+z en currypoeder (1 theelepel per persoon). Voeg dan de bouillon toe, sojaroom, de ajuin, tomatenblokjes en tot slot de bloemkool en
>> brocollistukjes. Kruid eventueel bij met herbamare. Serveer met rijst. Ook met extra andere groenten: groene selder, courgette, venkel stukjes
Stoofpotje: 2dl water + 2dl witte wijn + citroensap,tijm,laurier,p+z + 2 venkels in stukjes 10min laten koken. Voeg kabeljauwstukjes toe en laat 5min gaar
>> worden. Giet kookvocht (bouillon) af (zeef). Neem pan, 3eetl boter smelten, 3 eetlepels maizena bij en wat bouillon. Roeren en geraspte mierikswortel
>> bij doen, eventueel p+z+nootmuskaat. Voeg opnieuw de stukjes vis en venkel bij, ook stukjes wortel (gaar gekookt).


groene kool: 7min in stoomkom. Bak 300g spekblokjes aan in olijfolie, voeg op einde een grbouillonblokje toe. Voeg gestoomde groene kool+vocht toe.

bintjes: kom vullen met bintjes en water (ondersoppen), 2 grbblokjes, 1 wortel, 3 ajuinen, 1 selder. 1 uur laten sudderen.




stoof de andijvie in reepjes in gemarineerde olijfolie met provencaalse kruiden (of voeg gedroogde tomaten op olie toe) + p/z/muskaat + tomaat in blokjes



poreipuree: porei in schijfjes 3 min in stoomkom met 1 grbouillonblokjr, geheel mixen, bij geplette aardappelen voegen, samen met vocht en zout en slaolie
kruidensausje: 1 pot visbouillon+wat witte wijn + citroen + p&z. 10 min laten inkoken. Wat maizena bij en sojaroom en gesneden kruiden: kervel, peterselie,
>> venkel, dragon
andijvie 10 min in stoomkom, sap uitlekken, bij aardappelen voegen, pletten, zout en muskaat en slaolie en rijstmelk bij.
jonge courgette in schijfjes snijden, stoven in olijfolie in de pan met p+z / worteltjes in fijne stukjes in water laten garen, afgieten+gestoofd ajuintje, slaolie bij
OKTOBER
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
beaufstuk (filet pur) met rode kool en aardappelen
Gebakken kabeljauw met kruidenolie en aardappelpuree en courgetteschijfjes
spaghetti
Bloemkoolcurry met rijst
Bloemkoolcurry met rijst
pensen met kompot en aardappelen
Konijnebillen en -ruggen met kompot en aardappelen
blinde vinken met aardappelen en prinsesseboontjes
Konijnebillen en -ruggen met puree van witte kool
kabeljauwfilet met porei in vissaus en wortelen en aardappelen
filet pur met puree van witte kool
Bloemkoolcurry met rijst
Bloemkoolcurry met rijst
gestoofde parelhoen met aardappelen en kompot en sla
saucissen met aardappelen en rode kool
zalmfilet met tagliatelli en een waterkerssausje
zalmfilet met tagliatelli en een waterkerssausje
kalfsstoofvlees met puree van andijvie
Bloemkoolcurry met rijst
kalfskotelet met puree van andijvie
gestoofde zoetwatergarnalen met gewokte groentjes en rijst en loempiasaus
zamlfilet (in den oven) met prinsesseboontjes, veldsla en tomaat, en aardappelen
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
filet pur met rode kool en aardappelen
blinde vinken in tomatensausje met puree van andijvie
zalmfilet met tagliatelli en een waterkerssausje
nasi goreng rijst met kalkoenfiletstukjes
parelhoen met aardappelen en kompot
Gentse Waterzooi met aardappelen
kalkoen chippolata's met rode kool en aardappelen
kalfskoteletten met spruitenpuree
kabeljauw met kruidenolie: snij een courgette in dikke plakken en bak ze in olijfolie met herbamare kruiden. Bak de kabeljauw krokant in olijfolie met p+z.
>> in de bakolie+vocht voeg je (1) citroensap toe en blokjes tomaten. Neem van vuur en voeg er gesnipperde basilicum bij. Met aardappelpuree.





vissaus: maak eerst vlug een visbouillon: laat 10 min inkoken: water, witte wijn, 1 selder en 1 ajuin gesneden, citroensap, tijm, laurier, p+z, pot visbouillon.
>> filter de groenten er uit. Laat de kabeljauwfilet er 10 min in pocheren. Neem wat visbouillon apart. Zet op vuur, voeg room en boter toe tot gedikt.
>> snij het wit van de porei in schijfjes en laat 5min sudderen in kokend water. afgieten en in vissaus toevoegen.





waterkerssausje: stoof een sjalotje in wat olijfolie en doe er de waterkers bij (geen tuinkers!) met wat water en wat visbouillon en laat sudderen tot gaar.
>> zet de mixer er in en voeg room toe. Je bekomt een vloeibaar groen sausje. Breng op smaak met voldoende p+z.






Nasi Goreng:
Kook 3 zakjes rijst. Stoof 2 ajuintjes. Stoof 2 prei (schijfjes). Stoof 2 groene selderstengels. Bak een eitje. Bak de kalkoenfiletstukjes met de nasigorengkruiden.
>> Maak de pan leeg. Zet vuur aan en doe er de rijst in en vermeng met nasigorengkruiden. roeren. Eventueel wat rijstkookvocht bij. doe er de gestoofde
>> ajuin bij en gebakken kalkoenbrokjes alsook de gestoofde prei en selder en stukjes ei. Ook lekker met spekblokjes ipv kalkoenblokjes!
Gentse waterzooi: kook de kippebillen gaar in water met 2 selderstengen, 1 wortel en 2 ajuinen. Giet de groentjes af, dit is de kippebouillon.
Kook de stukjes groene selder en worteltjes gaar in de kippebouillon en giet de groenten af. Gebruik deze bouillon voor de saus: voeg maizena en room
toe en breng op smaak met zout. Voeg de gare stukjes groenten toe en de kippebillen.
NOVEMBER
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
jonge duifjes met aardappelen en veldsla-tomaat-tuinkers-witloof-peterselie
brocollisoep, Bloemkoolcurry met rijst
pompoensoep, Bloemkoolcurry met rijst
zalmfilet met tagliatelli en een kruidensausje
kalfsstoofvlees met puree van spitskool
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
spaghetti
gepocheerde kabeljauwfilet met aardappelen en porei-paprika-courgette in een vissausje
gepocheerde kabeljauwfilet met aardappelen en porei-paprika-courgette in een vissausje
kalkoenfilet met champignonsaus en frietjes
zalmfilet met tagliatelli en een waterkerssausje
rundstong in madeirasaus met puree van porei
Bloemkoolcurry met rijst
rode kool met beaufstuk en aardappelen
gewokte groenten met gestoofde zoetwaterreuzegarnalen en rijst
Gebakken kabeljauwfilets met puree van andijvie en gele paprikasaus
gestoofde parelhoen met kompot en rijst
jonge duifjes met aardappelen en veldsla-tomaat-tuinkers-witloof-peterselie
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
Chop Suey met rijst
spaghetti
kalkoen chippolata's met rode kool en aardappelen
zalmfilet (in den oven) met tagliatelli en een sausje van postelein
kalkoenmignonette met rauw witloof-veldsla-tomaat-courgette en rijst en kompot
blinde vinken in tomatensaus met aardappelen en bloemkool-snijbonen-groene selder
gepocheerde kabeljauw met puree van andijvie en een geel paprikasausje
rijst- en speltnoedels met asperges en zalm
konijn met frieten en appelmoes, veldsla
Chop Suey met rijst
bak de duifjes aan in de stoomkom in wat olijfolie met p+z. Voeg water toe tot ondergedompeld, en 2 gesneden ajuinen. Laat 25 min op stand2 stomen.
brocollisoep: 1 brocolli, 2 ajuinen, 1 venkel, 1 kleinde courgette, 1 groene selder, 4 grbblokjes, 3L water. 10 min zachtjes koken, mixen.
pompoensoep: halve pompoen, 2 ajuinen, 1 kleine knolselder, 5 groentebouillonblokjes, 3L water, tijmzaadjes toevoegen, 2 laurierblad (verwijderen na kook)
zalm in de oven: schotel invetten, zalm kruiden met p+z, 20min in heteluchtoven 175gr. Kruidensausje: visbouillon op kook brengen, dikken met maizena
>> en room en boter, verhakte kruiden toevoegen: venkel, peterselie, dille, kervel.
kalfsstoofvlees: aanbakken in kom met olijfolie, kruiden met p+z, pot wildbouillon bijgieten, 2 ajuinen versnijden en dragon toevoegen. 60min laten stoven
puree van spitskool: 2 spitskolen versnijden en 5min in stoomkom. aardappelen pletten, slaolie toevoegen en herbamare-kruiden en spitskool (+ev kookvocht)
de basis is een goede visbouillon: pocheer de vis gaar in de bouillon. Werk de boeillon af tot een sausje: maizena+room en ev. peper+zout toevoegen.
>> Snij de porei in schijfjes en de GELE paprika en courgette in blokjes. Stoof deze tesamen in olijfolie en wat visbouillon. Vermeng ze in de vissaus.


poreipuree: snijd de porei in dunne schijfjes en stoof ze, samen met 1 dun gesneden ajuin en 2 dun gesneden stengels groene selder, in wat olijfolie
>> met wat water en 1 grbouillonbl. Kook en plet de aardappelen, voeg er slaolie of zonnebloemolie toe, herbamare kruiden en de gestoofde groenten.

gewokte groenten: ajuin/wortel/selder/venkel/sojascheuten/gele-rode parika met 1 grbblokje. Scampis stoven in wat olijfolie met ajuin/p+z/ev witte wijn




Chop Suey: bak de stukjes kalkoen aan met p+z en een ajuintje en verwijder uit de pan. Stoof de in schijfjes gesneden wortel en porei (later toevoegen)
>> in olijfolie. Voeg de gebakken stukjes kalkoen toe en het "kruidenmengsel Chop Suey" van Delhaize (opgelost in water). 3 min laten doorbakken.




gele paprikasaus: schil, ontpit en versnij 2 gele paprikas in stukjes. stoof ze aan in wat olijfolie samen met een versneden sjalot, wat visbouillon en
>> een groentebouillonblokje. 5 min laten sudderen en dan mixen.
DECEMBER
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ballekes en eendeborstfilet met kriekensaus en puree van knolselder
jonge duifjes met aardappelen en kompot en sla-tomaat-rauw witloof-peterselie
gestoofde parelhoen met gebakken aardappelen en veldsla en kompot
zalmfilet (in den oven) met tagliatelli en een sausje van postelein
gebakken saucissen met rode kool en aardappelen
gewokte groenten met gestoofde zoetwaterreuzegarnalen en rijst
Bloemkoolcurry met rijst
spaghetti
Bloemkoolcurry met rijst
stoofvlees met aardappelen en gestoomde worteltjes en rauw witloof
balletjes (mix van lams- en kalfsvlees) met puree van witte kool
zalmfilet (in den oven) met tagliatelli en een sausje van postelein
Kalkoensaucissen met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat
stoofpotje van kalkoenbillen en -karkassen met puree van porei
rundsstoofvlees met gestoomde worteltjes, witloof en aardappelen
steak chateau briant met gebakken aardappelen en veldsla-witloof
Bloemkoolcurry met rijst
preisoep
koteletten met spruitenpuree
Gentse waterzooi met rijst
zalmfilet met tagliatelli en een waterkerssausje
spaghetti
kalkoen"ribbekes " met wortelen-erwtjes en aardappelen
steak met rode kool en aardappelen
kalkoenfilet met fruit (perzik-ananas) en groentjes (witloof) en kroketten en een portosausje
zalm met tagliatelli en asperges in een roomsausje
kalkoenfilet met fruit (perzik-ananas) en groentjes (witloof) en rijst en een portosausje
stoofvlees met gestoomde woteltjes en gestoofd witloof en aardappelen
Chop Suey met rijst
jonge duifjes met aardappelen en kompot en sla-tomaat-rauw witloof-peterselie
(kalfs-schapevlees)ballekes met aardappelen en mix van courgettes-spinazie-tomaat



groen sausje: stoof 2 sjalots in olijfolie, voeg postelein toe en 2 dl visbouillon. Laat gaar pruttelen. Geheel mixen en room toevoegen. Afwerken met p+z










rundsstoofvlees: bak vlees goed aan in olijfolie met p+z (en wat maizena). Schraap vleesbraadsel los van bodem, voeg 1 (zure) kriek (bier) toe, water,
>> 1 dikke gesneden ajuin, 2 gesneden wortels, stukjes knolselder, tijm en laurier. Laat 90min stoven. Voeg rozijnen en pruimen en aalbessenkonfituur toe.
>> laat nog 15 to 30min stoven (voeg regelmatig water toe indien kookvocht te weinig wordt). Bind vocht met maizena.
preisoep: 3 prei, 1 ajuin, 4grbblokjes (2L water). Laten sudderen, op laatste 1 bundel postelein toevoegen. Mixen, klaar.

Gentse waterzooi:bak de stukken kip aan met p+z, voeg 1 ajuin toe en 2 grbblokjes en water tot ondergedompeld. Voeg 2 gesneden wortels en
>> 1 groene selder toe. Laat 90min sudderen. Groenten: eventueel meestoven in dezelfde kom. Of afzonderlijk: kook de stukjes (5) wortel en
>> groene selder (1) in water samen met tijm. Neem kookvocht van kip (veel) en groenten (weinig) samen en dik met maizena. Voeg de groentjes toe.


portosausje: giet de siroop van de ananas +perziken in een kommetje.Voeg wat zjus vd kalkoen toe en een goede scheut porto. 10min inkoken. Maizena.
kalkoenfilet: aanbakken met p+z. 2 Ajuinen bijsnijden. Water en (wild)fond bijvoegen+grbblokje. 90min laten sudderen.
Asperges in roomsausje: asperges in stukjes 3cm 5min stoven in olijfolie (+wat water) met p+z tot bijna gaar. Blussen met balsamico-azijn
>> en veel room toevoegen (ev nog p+z). Daarin de gekookte pasta toevoegen en blaadjes bassilicum. Zalmfilet garen in de oven (15min op 175gr).