TERUG NAAR HOOFDPAGINA
SOEPEN
--------
Klassieke groentesoep
kook ong 2 a 2,5L water met 4-5 groentebouillonblokjes en 1 dikke ajuin + 1
witte selder (met groen) + 1 prei (wit+groen) + 2 wortels
(regel: ongeveer 1 bouillonblokje per halve liter water / soep 10 min laten
koken en dan mixen)
Aspergesoepje (om heel vlug klaar te maken)
kook ong 2L water met daarin 2 kippebouillonblokjes en 1 courgette in blokjes
gesneden
na 10 min, voeg asperges toe (klaargemaakte asperges uit 1 bokaal)
laat nog 3min koken, daarna mixen.
Opdienen met room bij en peterselie
Aspergesoepje (met verse asperges)
kook (10min) ong 2L water met daarin 3 kippebouillonblokjes, en 1 gesneden ajuintje
en een bundeltje verse gesneden (eerst raspen) asperges (puntjes afsnijden)
Mix de soep en voeg daarna de puntjes van de asperges toe die je nog even laat
garen in de kokende soep
Opdienen met room bij en peterselie
Seldersoep 1
kook ong 2L water met 4 groentebouillonblokjes (of kippenbouillon - ook lekker)
en 1 halve knolselder + 2 ajuinen + het wit van 2 preien
Seldersoep 2
(voor 4 pers:) kook 3/4L water + 1/2L melk met 3 groentebouillonblokjes en 500gr
knolselder (een halve) + 2 ajuinen + het wit van 1 prei (ringen) + 1 takje rozemarijn
(opdienen met room en peterselie)
Broccolisoep
kook ong 2 a 2,5L water met 4-5 groentebouillonblokjes en 1 broccoli + 2 a 3
ajuinen + 1 witte selder (met groen) + 1/2 venkel
(ilse: 1 kleine brocolli + 3 preien + 1 ajuin + 1 witte selder + kippebouillon
+ kippevlees mee laten koken en achteraf uitnemen)
Kervelsoep
kook ong 2L water met 4 groentebouillonblokjes en 1 ajuin + 1 witte selder +
1 courgette (om te dikken)
Na 10 min koken alles mixen, tijdens het mixen de gewassen kervel in stukjes
toevoegen en mixen, opdienen met scheutje room
VOORGERECHT
-----------------
appel-komkommer in sausje met garnaaltjes en zalm
snijd de appel(s) in kleine blokjes
pel en snijd de komkommer in kleine blokjes
maak een sausje van zure room + mayonaise + citroensap + fijn gesneden dille
meng de blokjes appel en komkommer in het sausje
dien op met garnaaltjes + koud sneetje gerookte zalm + wat veldsla of rijstscheuten
GEBAK
-------
Pannenkoeken
voor 4 personen (2 a 3 pannekoeken pp, in totaal 12 a 13 pannekoeken):
1 halve liter (volle) melk + 200g zelfrijzende patisseriebloem + 4-5 zakjes
vanillesuiker van 10gram + 4 eieren + snuifje zout + scheutje (arachide)maisolie
(of een klontje op de pan gesmolten boter) + scheutje spa bruis
Alles in de keukenrobot of blender goed mixen.
Hete koekenpan (op electrisch inductievuur stand 6,5 van 9) telkens pan insmeren
met wat boter en dan 2/3 pollepel deeg in de pan, 50sec bakken, omdraaien en
nog 25sec bakken aan andere kant.
Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe, maak een kuiltje in het midden
en voeg hier de eieren aan toe.
Voeg 1/3de van de melk toe en begin het deeg te kloppen, voeg de rest van de
melk toe en een snuifje zout.
Optioneel kun je een scheut maisolie (of zonnebloemolie of klontje gesolten
boter) toevoegen, dan heb je minder vetstof nodig tijdens het bakken.
Het geheel goed mixen tot een effen deeg.
Zorg dat de pan ingevet en goed heet is voor je begint te bakken. Giet een kleine
pollepel deeg op en zodra het deeg bovenaan niet meer vloeibaar of vochtig is,
of als de randjes krokant beginnen te worden, kun je pannenkoek draaien en nog
kort de ommezijde bakken. Door met je pan te draaien tijdens het opgieten van
het deeg, wordt het beslag mooi gelijkmatig verdeeld. Het invetten van de koekenpan
tussen de pannenkoeken door, zorgt ervoor dat deze niet gaan plakken.
Appeltaart (recept Colruyt - Irma)
stoof 3 versneden appeltjes in boter met sap ve halve citroen (geen moes, mogen
nog brokjes zijn), voeg anderhalve lepel (bloem)suiker bij
maak het deegmengsel:
- 125gr suiker vermengen met 2 eierdooiers, goed roeren (mixer)
- daarbij 125gr goede boter (zacht gesmolten - gewoon 2-3 uur op voorhand uit
de frigo nemen) vermengen, goed roeren (mixer)
- daarbij 125gr zelfrijzende(!) bloem vermengen (eerst ziften), goed roeren
(met de hand (lepel), zeker niet met mixer)
- klop het eiwit van de 2 eieren stijf en vermeng dit in het deeg, goed roeren
(met de hand (lepel)) (het deeg wordt nu lichter)
rol een kant en klare (winkel) blader- of kruimeldeeg in een taartvorm, doorprik
de bodem een 10 tal keer met een vork
strooi een beetje chapelure op de bodem (omdat de appel"moes" het
deeg anders te vochtig maakt)
verspreid vervolgens de gestoofde appelbrokjes over de bodem (mag ook 1 pot
kompot zijn ter vervanging vd gestoofde appelbrokjes)
(eventueel: strooi hierover wat kaneelpoeder)
verspreid daarover het deegmengsel
druk een 10tal 1/4-appeldeel-schijfjes in het deegmengsel in een cirkel.
in de oven bakken 40 minuten op 170 a 180 graden
eenmaal uit de oven, wrijf het taartoppervlak in met opgewarmde (vloeibaar)
appelgelei of abrikozengelei
Heel eenvoudige appeltaart (recept moe)
- benodigdheden: 8 appels / kaneel / vanillestokje / boter / citroensap / suiker
/appelsienconfituur / bladerdeeg
snij 4 geschilde appels in blokjes en stoof ze aan in weinig boter met kaneelpoeder
en het merg van 1 vanillestokje - laat afkoelen
doe het balderdeeg in de taartvorm en doorprik 10 tal keer met vork, strooi
er wat chapelure op
leg daarop een laag met de gestoofde appelblokjes
schil de andere 4 appels en snij ze in schijfjes, leg deze dakpansgewijs over
de laag appelblokjes en smeer ze in met gesmolten boter en strooi daarop wat
suiker
40min in oven van 180 graden
Als de taart uit de oven komt, ze insmeren met appelsienconfituur
Tip: je kan ook "crumble" op de gestoofde appelblokjes leggen ipv
de 4 geschilde appelen.
Crumble maken:
- 110 gr bloem
- 60 gr boter
- 30 gr amandelpoeder
- 50 gr suiker
Meng dit alles tot een korrelige massa en bak deze massa uitgestrooid op een
bakplaat gedurende 20 min in een oven op 180 graden
ZOMERKOST
--------------
Gerookte zalmblokjes met courgette en tomaat in room-citroensausje
Stoof in olijfolie een versnipperde sjalot aan
voeg water toe (ong 30-40dl) en 1 groentebouillonblokje
voeg het sap toe van 1 citroen
Laat 10min inkoken
voeg 1 doosje sojaroom (200 a 250ml) toe en laat nog 3-5min inkoken
(vooraf:
pel 2 courgettes en snij ze in kleine blokjes en kook ze gaar in zout water,
ontpel en versnij 2 a 3 tomaten in stukken en kruid ze met peper en zout
versnij 1 (of 2) stuk gerookte (rauwe) zalm en/of 1 stuk gewone (rauwe) zalm
in blokjes van 2 op 2 cm
)
Voeg de gare blokjes courgette en de stukjes tomaat toe bij de ingekookte saus,
laat even tot kookpunt komen
Voeg de blokjes zalm toe, laat op kookpunt komen
oversnipperen met bieslook-peterselie
Opdienen met rijsttagliatelli
puree van porei en worteltjes
snij het wit (en nog wat groen) van 4 poreien in ringen
stoof deze gedurende 8tal minuutjes gaar in wat olijfolie (+ scheutje water),
samen met een half groentebouillonblokje, voeg op het laatste een goede scheut
sojaroom toe en meng goed
snij 2 wortels in kleine blokjes en kook deze gaar in een wat water (met een
klein beetje tijm)
kook de aardappelen gaar en stoemp deze, (voeg een scheut slaolie toe).
Voeg de gekookte wortels en gestoofde prei toe in de stoemp en stoemp nog wat.
Kruid af met DrVogel kruidenzout
Lekker met kabeljauw-fishsticks, kalkoenschnitzels, etc...
Asperges met zalm
schil de asperges en breek het uiteinde van elke asperge af, versnij de asperges
in stukjes (vb van 3 cm)
Stoof de asperges (kruid ze met p+z) zachtjes in boter tot bijna beetgaar, blus
dan met een scheut balsamico-azijn, en voeg dan voldoende sojaroom toe. roer
het geheel en kruid eventueel bij met nog wat p+z.
Opdienen met basilicumblaadjes en bieslook-peterselie
en verse zalm in de oven (4 zalmmoten in een ingeoliede ovenschaal, kruiden
met p+z, 10 min in oven op 180gr)
en eventueel een gepocheerd eitje (eitje uit tas laten glijden in zachtkokend
water (met scheut zijn in, eerst draaibeweging in maken) 3-4min pocheren)
Asperges met pepersteak
schil de asperges en breek het uiteinde van elke asperge af.
Kook de volledige asperges in water gedurende 5min tot beetgaar
maak een asperge-sausje: beetje kookvocht van asperges en 1 a 2 asperges wat
laten inkoken en het geheel mixen. Zout toevoegen, room en wat citroensap.
opdienen met pepersteak, aardappelen en asperges overstrooien bieslook-peterselie
WINTERKOST
---------------
Beaufstuk met puree van witte kool
witte kool in reepjes snijden en 12min stomen in stoomkom
puree: aardappelen pletten samen met de klaargemaakte kool en met een scheut
slaolie, melk, herbamare zout
Spaghetti
tomatensaus:
pel en ontpit de tomaten, stoof ze gaar samen met een in stukjes gesneden gepelde
rode paprika(s)
mix het geheel met de mixer en breng op smaak met spaghettikruidenmix
eventueel wat geconcentreerde tomatenpuree toevoegen
groenten:
snij wortels in kleine blokjes en kook ze gaar
snij groene selder in kleine blokjes en kook ze gaar
eventueel ook idem met venkel en bloemkool
alles samenvoegen en kort de mixer inzetten
vlees:
bak het gemalen kalfsgehakt samen met gesneden ajuin, kruiden met peper-zout
-> Voeg alles samen
Konijnenrug en -billen
bak de stukken konijnenrug en -billen aan in een braadkom, kruid met peper en
zout
voeg een gesneden ajuin toe
voeg (vloeibaar, een halve pot) wildbouillon toe en voor de rest water tot alles
ondergedompeld is
voeg een takje tijm en 2 laurierbladeren toe
voeg wat aalbessenkonfituur toe
2 uur laten stoven (af en toe water toevoegen indien te veel verdampt) in de
braadkom / OF 20min in de stoomkom
op het einde een scheutje azijn toevoegen
saus dikken met maizena
Spruitjes of savooikool
Snij de spruitjes (of savooikool) in fijne schijfjes (reepjes)
stoof ze gedurende 10min in de kom (voeg wat water toe zodat er steeds wat vocht
aanwezig is), voeg 1 groentebouillonblokje toe (bij savooikool een half blokje
of nog minder)
stoof (rauwe gerookte) spekblokjes aan en voeg ze bij de gare stukjes spruitjes
of savooikool
Witloof en hesp in den oven
Kook (stoof) de witloofstronken (overlangs in 2 snijden) gaar in wat water (half
ondergedompeld). Laat uitlekken.
Kook de stukjes witte selder en venkel gaar in water
Strijk de ovenkom in met boter en voeg alle stukjes groenten toe (witloof+selder+venkel)
Voeg stukjes gesneden hesp toe
overgiet met witte saus (melk met bloem, boter, wat zout en muskaat, verwarmen
tot kookpunt) (eventueel: wat citroensap en half groentebouillonblokje toevoegen))
(als je kaassaus wil: op het einde na kookpunt, de kaas toevoegen)
overstrooi met kaas en een paar blokjes boter opleggen
25min in de oven op 180gr (20 min als de groenten nog warm zijn, 30min als het
uit de frigo komt)
met aardappelpuree
Vistaart
breng 1/2L melk aan de kook, gekruid met peper-zout-takje tijm-blad laurier
(eventueel kruidnagel)
pocheer de stukken kabeljauw in de melk tot ze gaar zijn
Giet de melk door een vergiet, deze dient als basis voor de witte saus: voeg
bloem toe en breng aan de kook.
Stoof de spinazie aan met wat zout en muskaat tot gaar
maak aardappelpuree
Ovenvaste schotel insmeren met boter, onderste laag = stukjes kabeljauw, middenste
laag = spinazie, dan dit alles overgieten met de witte saus
daarop de bovenste laag = de puree
kaas overstrooien
25min in de oven op 180gr
Zalm met spinaziepuree en roomsausje
een uur op voorhand 1 teentje knoflook versnipperen in olijfolie
Verse zalm kruiden met peper en zout
ovenschotel insmeren met olijfolie, zalm inleggen en overgieten met de knoflook-olijfolie
en wat citroensap
12min in de oven op 180gr
Daarna de olijfolie uit de ovenschotel nemen en deze dient als basis voor de
saus:
genoeg room en beetje water toevoegen en wat zout, laten opkoken
Met spinaziepuree (spinazie rauw gesneden ofwel gestoofd toevoegen in de puree)
Gestoofde porei-venkel met saucissen en aardappelen
wit + beetje groen van de porei in dunne schijfjes snijden, venkel in dunne
stukjes snijden, samen stoven in wat olijfolie met een blokje groentenbouillon,
op het einde een goede scheut room toevoegen.
Kalfsstoofvlees
bak de stukjes kalfstoofvlees goudbruin aan, gekruid met p+z.
snij de ajuin er bij
voeg de (ongezouten, niet gerookte) spekblokjes toe en stoof ze mee aan
voeg 1 pot vloeibare kalfsfond (www.lacroix.be/nl/fonds) toe en eenzelfde hoeveellheid
water
voeg verse dragon toe
laat een uurtje stoven in de kom (in de stoomkom op stand2: 20 minuten)
voeg bijna op het einde nog wat (klaargemaakte, gekookte) rundsballetjes toe
en stukjes champignons (appart stoven)
saus dikken met maizena
met puree van witte kool (witte kool in stukjes eerst gaar koken of garen in
stoomkom)
Fazant
Versnij/kap de fazant in stukken
bak de stukken aan (in de stoomkom) in olijfolie met p/z
leg de aangebakken stukken apart en stoof de stukjes/blokjes gezouten spek aan,
samen met een dikke gesneden ajuin
voeg de aangebakken stukken fazant opnieuw toe, voeg 200ml wildbouilllon toe
en nog wat water, en een flinke scheut porto. Laat even doorkoken (alcohol verdampt)
en laat dan 20min stomen (op stand 2).
Voeg om af te werken wat room toe in de saus.
Met aardappelen, gestoofd witloof, stukjes peer (gekookt in water met grenadine
en stukje kaneel) met veenbessen, veldsla
Knolselderpuree met eendeborstfilet in kriekensaus
Kriekensaus:
(eventueel: bak 1 eendeborstfilet aan (voor braadvet). Voeg dan toe aan het
braadvet:)
1 versnipperde sjalot stoven + voeg 2 suikerklontjes toe + blus met een scheut
(rode wijnazijn of) frambozenazijn.
Voeg het sap van 2 potten opgelegde krieken toe, en scheut creme de cassis en
1 goeie soeplepel honing.
Laat 10 min inkoken. Doe er de krieken bij en bind de saus met maizena (opgelost
in wat water).
Knolselderpuree:
knolselder en aardappelen in gelijke stukken samen koken / afgieten / zout +
olie en stoempen
Eendeborstfilet:
Eendeborstfilet kruiden met p/z en 10min bakken aan de zijde met vetlaag, dan
7 min aan de andere zijde.
Ovenschotel van gekapt en porei en puree
Vet een ovenschotel in met boter.
- Voeg een laagje gebakken gekapt toe (bakken in de pan met p/z en een ajuintje,
zoals bij spaghettisaus)
- voeg dan een laag gestoofde porei toe (poreiringen stoven in wat boter/scheutje
water met 1 groentebouillonblokje bij)
- giet hierover een witte vrij vloeibare bechamelsaus (met wat kaas in gesmolten)
- voeg hierover een een laag aardappelpuree toe.
- afwerken met chapelure en kleine klontjes boter
25 min in oven van 180 gr
gestoofd witloof in rijst met gerookte zalm:
1) maak in een kom een “basis” risotto klaar:
Kook rijst gaar in een groentebouillon (water met groentebouillonblokje), roer
er tijdens het koken af en toe in.
Als de rijst klaar is, moet hij goed smeuïg zijn, dus nog met wat vocht
in.
2) versnij rauwe witloof in dunne ringen.
Stoof deze witloofringen gaar in wat olijfolie in een brede pan.
Kruid goed met peper en zout.
3) Wanneer de witloof gaar is, voeg je de smeuïge risotto rijst toe en
meng je het geheel goed door elkaar.
Voeg versneden stukjes gerookte zalm toe en laat nog een 2tal minuutjes op het
vuur, goed omroeren.
4) strooi er gemalen kaas over en roer goed om.
LEKKERNIJ B&B Kalken :-)
-------------------------
Kip in zoetzure saus (voor 4 personen)
1) in grote kom: 5 eetlepels olijfolie + in blokjes gesneden kippefilets zachtjes
bakken gedurende 5min (4 personen: 3 kippefilets = 600 gr / 5 personen: 4 kippefilets
= 800gr)
2) in blokjes of schijfjes gesneden groenten aan toevoegen en het geheel gedurende
3 min roerbakken
- 2 a 3 witte selderstengels
- 1 a 2 rode paprika
- 1 groene paprika
- 4 lenteuitjes of 1 halve gewone ajuin
(- eventueel: wit van n halve prei
- eventueel: 1 wortel
- eventueel: n weinig tomaatblokjes of komkommer of knolselder
- eventueel: handvol sojascheuten of bamboescheuten)
3) voeg het sap en de in stukjes gesneden ananas toe van 1 blik ananasschijven
van 500gr
4) voeg de kruiden toe:
- 1 el sojasaus
- 4 el azijn of frambozenazijn (el = eetlepel)
- 5 el suiker
- 6 el tomatenketchup
- wat gemberpoeder
het geheel goed doorwarmen
5) op smaak brengen met wat peper en zout of nog sojasaus of azijn of chilisaus
6) saus wat dikken met maizena (wat oplossen in een scheutje water en toevoegen)
Serveren met rijst
Zalm-tomaat-mozarella in de oven met tagliatelli
bak de zalmmoten heel kort (30 sec) aan langs elke kant in een hete pan
leg de aangebakken zalmmoten in een inge-oliede ovenschaal
leg dakpansgewijs over elke zalmmoot afwisselend een sneetje tomaat-een sneetje
mozarellakaas
overstrooi het geheel met wat zongedroogde tomaatjes en de olie ervan
zet de schotel in de oven gedurende nog een 10tal minuten op 180gr
opdienen met tagliatelli
Pasta in mascarpone-kaassaus met stukjes gerookte zalm en brocolli
(4personen:)
verwarm 250gr (1 potje) mascarpone-kaas in een pannetje met een goede scheut
melk toegevoegd en een half blokje visbouillon
kook ondertussen de brocolliroosjes (500gr) gaar
kook de pasta (bv tagliatelli) gaar (250gr)
Giet de pasta af, overgiet met de hete vloeibare kaassaus en roer goed om.
Voeg bij het geheel de brocolliroosjes en in fijne stukjes gesneden rauwe gerookte
zalm (200 gr)
Roer het geheel goed om.
Tip: je kan ook nog bv stukjes gekookte venkel of witte selder toevoegen / eventueel
kan je bij de mascarpone kaas zelfs nog andere kaas toevoegen zoals ricotta
of emmental-driehoekjes-smeerkaas-voor-op-de-boterham)
VANALLES
-----------
* beaufstuk met rauwe groenten (geraspte wortel, veldsla, geraspte knolselder,
gesneden witloof, rode biet) en aardappelen
* beaufstuk met champignonsaus en gestoofde spinazie (aanstoven in wat olijfolie
met muskaat-zout en op het einde afwerken met sojaroom) en aardappelen
* verse zalm (kruiden met peper-zout, kom invetten met olijfolie) in de oven
(12min op 180gr) met rauwe groenten en aardappelen
* verse zalm in de oven met asperges (snij in stukjes 3cm, stoof 5min in boter,
kruiden met p+z, blus met balsamicoazijn, voeg room toe) (opdienen met basilicumblaadjes
bij) en aardappelen
* savooikool met spekblokjes en kalkoensaucissen en aardappelen
* andijviepuree met kabeljauw (a la meuniere) en een sausje van gele paprika
* blinde vinken in tomatensaus met courgettes (blokjes courgette koken in water
met een groentebouillonblokje) en bloemkool en aardappelen
* gemarineerde kalkoenfilet met worteltjes (stukjes 10min stoven in weinig water,
kruiden met tijm, eventueel klein beetje ajuin bij) en aardappelen
* gebakken kabeljauwfilets (a la meuniere) met aardappelen, gestoofde spinazie
(aanstoven in wat olijfolie met muskaat-zout en op het einde afwerken met sojaroom)
en worteltjes
* kalkoenfilet of parelhoenfilet met mosterdsaus (aanbaksel van vlees blussen
met water + 1/2 groentebouillonblokje + koffielepel mosterd + sojaroom), schorseneren
en bloemkool in witte saus (peterselie en bieslook), gebakken aardappelen
* tong in madeirasaus met knolselderpuree (blokjes knolselder samen met de aardappelen
koken)
* beaufstuk met aardappelen en rode kool (rode kool in stukjes (20min) in de
stoomkom, samen met een gesneden ajuintje en stukjes appels (kool-appel helft-om-helft))
* andijviepuree met kalkoenworstjes en een sausje van gele paprika
* gewokte groentjes (in stukjes gesneden witte selder,venkel,worteltjes,ajuin,pijpajuin
en 1 a 2 groentebouillonblokjes) met stukjes kalkoen (kalkoenfilet in reepjes
snijden en bakken met kruiden) en rijst
* gemarineerde kalkoenfilet met aardappelen en bloemkool+broccoli in witte saus
en gestoofde worteltjes
* rundsstoofvlees met aardappelen en bloemkool+venkel in witte saus, gestoofde
wortelen, champignons
* gebakken kabeljauwhaasje met gestoofde spinazie in roomsaus, aardappelen en
rauwkostslaatje: blokjes komkommer+ blokjes appel+garnaaltjes in vinaigrette
/ tomaten in vinaigrette
* scampi-seldersoep met aardappelpuree (1 witte selder+3 appeltjes in bloljes
aanstoven en kruiden met curry, overstrooien met bloem, blussen met 666 ml water
en 333 ml witte wijn, 10min laten inkoken met 1 groentebouillonblokje, gekruide
(p+z) zoetwatergarnalen bijdoen en gepelde tomaat in blokjes + room om af te
werken) VERSE DIKKE SCAMPIS ZONDER DARMKANAAL NEMEN
* gebakken zalm met tagliatelli en vissausje met verse kruiden (goeie eigen
gemaakte visbouillon laten opkoken met wat maizena in en afwerken met room.
Dan net voor het opdienen de versneden kruiden toevoegen aan de saus: dille,
dragon, peterselie, bieslook)